Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

OLED'in Türleri ve Değişik Tipte OLED'ler

Değişik tipte OLED'ler vardır:Pasif Matriks,Aktif Matriks,Şeffaf,Tepeden ışık yayan,Kıvrılabilen,Beyaz ışık yayan,Herbirinin değişik kullanım alanı var.İlk iki madde piksel sürme modeli,diğerleri katman ve karakteristiğegöre tasniftir.
 Pasif Matriks OLED(PMOLED)PMOLED'lerde katot şeritleri,organik tabakalar ve anot şeritleri vardır. Anot şeritleri,katot şeritlerinin dikine hizalanmıştır.Katot ve anotların birleşme noktaları,ışığın oluştuğu pikselleri oluşturur.Bir devre ile ilgili anot ve katot şeritlerine akım verilir,böylece hangi pikselin yanıp yanmayacağı belli olur.Ve yine,her pikselin parlaklığı uygulanan akımla orantılıdır.
PMOLED'lerin imâli kolaydır ama diğer OLED tiplerinden daha fazla güç tüketirler,ana sebebi ise,sürülmesini sağlayan harici devredir.PMOLED'ler metin ve ikonların görüntülenmesinde çok verimlidir ve en iyi 2-3” köşegen boyuna sahip küçük ekranlara uyar,telefonlar,PDA'lar ve MP3 çalarlarda görebileceğiniz gibi. Bahsedilen devreye rağmen,pasif matriks OLED'ler,mevcut LCD'lerden daha az güç tüketir.

Aktif matriks OLED (AMOLED)
Aktif matriks OLED (AMOLED)
AMOLED'lerin şeritler yerine tam katman katot,organik molekülleri ve anodu vardır, ama anot tabakası ince film transistör(TFT)bir tabaka üzerine yayılmıştır,bu şekilde matriks oluşur.TFT düzeneğinin kendisi,hangi pikselin yanıp yanmayacağını belirleyen devredir.
AMOLED'ler,PMOLED'lerden daha az güç tüketir çünkü TFT düzeneği,harici sürme devresinden daha az güç tüketir, bu yüzden daha büyük ekranlarda verimlidirler.AMOLED'lerin videolar için daha uygun olan daha hızlı bir yenileme süreleri vardır.AMOLED'ler için en iyi kullanım alanları bilgisayar monitörleri, büyük ekran televizyonlar,elektronik işaretçiler(display derdim ama konudan ötürü karışmasın :)Bankalarda falan sıra kaçta, size gelmiş mi,duyuruların yazdığı basit display tipi)ve reklam panolarıdır.

Şeffaf OLED
Şeffaf OLED:
Şeffaf OLED olarak anılan cihazların bütün tabakaları şeffaftır, cihaz kapatıldığında,görevi yataklık ve destek olan substrat tabakası dahil,ışığı %85 geçirgendir.Şeffaf OLED açıldığında ise,her iki tarafından da ışık geçebilir.Pikselleri aktif veya pasif matriks ile sürülebilir.
Bu teknoloji ile HUD tipi görüntüleyici imal edilebilir.Meselâ,bu sayede aracınızın camında görüntü elde edebilirsiniz.Savaş uçaklarında daha ilkel hâli görülen HUD görüntüleyicinin çok daha iyisi OLED kullanımıyla otomobillere gelebilir.
Bazı HUD ekranlar:

 Bu tiplerin substrat tabakası mat veya yansıtıcıdır.En iyi aktif matriks tasarıma uyarlar.
Faydalanılan kaynak: http://electronics.howstuffworks.com/oled.htm
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: