Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Projeksiyon karşılaştırma kriterleri neler olmalıdır?Projeksiyon seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Projeksiyonlarda kullanılan her bir teknoloji kendi avantajlarına sahip. Bu yüzden şu teknoloji iyidir şeklinde bir belirleme yapmanın hatalı olacağı kanısındayım.Bununla birlikte ister LCD ister DLP hangi teknolojide olursa olsun gerek zevkiniz gerekse ayırdığınız bütçe doğrultusunda Projeksiyonunuzu seçerken belli bir takım teknik verilere dikkat etmeniz gerekir.Projeksiyon cihazının hangi amaçla kullanacaksınız?

Öncelikle projektörü hangi amaçla kullanacağınıza karar veriniz.Ofis kullanımı için mi, mağaza ya da iş yerinizde TV,DVD ya da reklam içeriği göstermek için mi,sınıfta mı yoksa ev sineması için mi kullanacağınız projektörde arayacağınız kriterleri etkileyecektir.Örneğin yalnız ev sineması için ve karanlık ortamda seyretmek için 700-800 ANSI ışık gücü yeterli olacaktır.Bu durumda projeksiyonun kontrast değeri önemli olacaktır.Bir de evinizde tamamen karartılmış sinema ortamı mı oluşturuyorsunuz yoksa ışıkları açık tutmayı mı tercih ediyorsunuz.Işıkların açık olduğu durumda parlaklığı daha fazla olan bir projektör daha güçlü görüntü sağlayacaktır.Aynı şekilde ofis ve mağaza içi reklam uygulamaları içinde yüksek ANSI Lumenli projeksiyonlar tercih edilmelidir.Seçilecek projeksiyon gücü açılması istenen görüntü büyüklüğüne ve istenen parlaklık oranına göre değişir.Örneğin 3.0 m genişliğinde bir görüntü açmak için seçeceğiniz projektörün gücü, 1.5 m görüntü açmak için seçeceğiniz projeksiyon gücünün 4 katı olmalıdır(gerekli ışık gücü birim alana düşen ışık miktarı ile orantılı olduğu için).


Parlaklık
Parlaklık ANSı Lümen birimiyle ifade edilir ve bir Projeksiyonun yaydığı görünebilen ışık miktarının ölçümüdür. Parlaklığın görüntünün tüm yüzeyine eşit olarak dağılmış olması gerekir.Parlaklık ne kadar fazla olursa, renkler de o denli aydınlık ve canlı olacaktır.ANSı Lümen, parlaklığın ortalama birimidir.çözünürlük iyi bir çözünürlüğe sahip olmanın önemi, yazılım tipi veya sunum esnasında kullanılması düşünülen video cihazlarının tipine ve gösterilecek olan verilerin yapısına bağlıdır.


Kontrast Oranı
Parlaklık ve çözünürlük tek başlarına her şeyi ifade etmezler.Görüntünün gerçekçi ve aslına uygun olabilmesi açısından Projeksiyonun görüntü kalitesinin belirleyici özelliklerinden biri olan kontras!,en parlak ve en karanlık bölgeler arasındaki renk farklılıklarının oranıdır.Yüksek kontrast oranı cihazın görüntü kalitesinin de yüksek olduğunu gösterir.

Fan Gürültüsü
Özellikle ev sineması için alınacak bir Projeksiyonun fan gürültü değerinin de düşük olmasına dikkat edin.Bu sayede kulağınıza ilişecek .bir uğultu olmaksızın filminizi keyifle izleyebilirsiniz.

Ampul ve Ampul Ömrü
Günümüzde üretilen Projeksiyonların çoğu "metal¬halide"(metal buharli)ampulleri kullanmaktadırlar. Bu ampul tipi, halojen ampullere göre daha uzun ömürlü ve renkleri daha gerçekçi gösteren bir ışık sağlar.Buna ek olarak ampul ömrünün uzun olması da bir avantajdır,uzun vadede ekonomik bir yatırım yapmış olursunuz.

Projeksiyondan Perdeye
Ev sinemasında Projeksiyon kullanıldığında önem kazanan diğer bir konu ise görüntüleri izleyebilmek için gerekli bir yüzeydir."Projeksiyonu düz duvara yansıtırım perdeye ne gerek var?"demeyin.iyi bir sonuç için araçları doğru kullanmanız gerekir. Bu durumda izlenecek en doğru yol bir Projeksiyon perdesi kullanmaktır.
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: