Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Blu-Ray,HD-DVD nedir?

Yaklaşan teknoloji,ucuzlayan blu-ray oynatıcı ve kaydediciler bu gibi soruları sık sık gündeme getirecekken bilgim dahilinde sizi de bilgilendirmek istiyorum.Şu an elimizde bulunan DVD’ler ilk defa 1997 yılında gündeme geldi ve aradan 10 yıl geçmesini takiben 2006 yılında blu-ray teknolojisi ile karşılaştık.Blu-ray tek kelime ile optik ortamlar için“daha fazla kayıt alanı”demektir diyebiliriz.Tek katmanlı bir DVD yaklaşık olarak 4.7 GB veri depolayabilirken tek katmanlı bir blu-ray diski 27 GB veri içermektedir.Normal DVD ler okuma ve yazdırma işlemleri için kırmızı lazer kullanırken,blu-ray ve yazıcıları mavi laser kullanmaktadırlar ancak keramet tabiki renkte değil neyi ne kadar okuduğunda ve neyi naslı sıkıştırdığındadır.

Ancak mavi laserler kırmızı laserlere göre daha az dalga boyu kullanırlar yaklaşık olarak 405 nanometre,bunun böyle oluşu daha az alana sıkıştırılmış verilen okunmasını etkinleştirir.Blu-ray lazerlerdeki bu kısa dalga boyu sayesinde,okuyabileceği verilerin daha küçük alana sıkıştırılabilmesi işte bu boyut farkını oluşturmaktadır.Bunun yanında bu lazerlerin bu küçük alanları okumak için özelleştiğinin de bilinmesi gerekmekte çünkü lazerin diskte gördüğü alan daha az olduğu için hem daha fazla veriyi o alana sıkıştıracak hem de oradaki fazla veriye okuyabilecektir.

Blu-ray disklerdeki dış tarafta bulunan polikarbon örtü normal DVD lerden daha kalın olmasına rağmen,iç tarafta lazerin okuduğu kısımda bulunan koruma örtüsü DVD lerden daha incedir,yok denecek kadar incedir. Buna rağmen iki diskinde kalınlıkları aynıdır.Bu sayede blu-ray disklerin yazma ve okuma konusunda DVD disklere göre daha az sorun çıkarttığından bahsedilebilir çünkü lense yakın olan kısmın ince olması büyük bir avantajdır.Blu-ray disklerin veri transfer hızları DVD lere nazaran 35 Mbps olacak şekilde 3 kat daha hızlıdır.

Blu-ray diskler çoğu son kullanıcının alabileceği ücrete düştüğünde, mağzalarda yine DVD+R,DVD-R gibi etiketlerle satışa sunulacaktır ancak o zaman bu işlerden zerre anlamayan bir satış görevlisine hangisini almalıyım dediğinizde,şaşırtıcı bir cevapla karşılaşmamanız için şunu da belirtmek istiyorum.
BD-ROM(sadece okunur)-Büyük ihtimalle kiralayacağınız filmlerin formatı bu biçimde olacaktır.BD-R (yazılabilir)-Bilgisayarda kullanabilirsiniz.BD-RW(yeniden yazılabilir)-Bilgisayarda kullanabilirsiniz.BD-RE(yeniden yazılabilir)-HDTV kayıtları için kullanabilirsiniz.

Şimdiye kadar yazdıklarımda hep blu-ray ile DVD yi karşılaştırdımki biraz anlamada kolaylık olsun.Şimdi ise bu anlattıklarımla beraber Blu-ray ve HD-DVD(AOD)karşılaştıracağım.
Her ikiside mavi lazer kullanmakta.Her ikisininde sıkıştırma özellikleri aynı.HD-DVD 15 GB, Blu-ray 27 GB yer sağlamakta.HD-DVD hem oynatıcı hem de diskleri blu-ray’lerden daha ucuz olacaktır.Toshiba,Microsoft ve Intel HD-DVD destelemekte.Sony,Pioneer,Dell,Apple,Disney Blu-Ray desteklemektedir.

Bana göre bir kullanıcının bu 2 ya da DVD’yi de katarsak 3 disk hakkında bilinmesi gerekenler diye düşünüyorum.Bilmiyorum kaç kişinin evinde var ya da kaç kişi şu an 500-1000 dolar arası para verip bu oynatıcıları alacaktır ancak ilk alan siz olmayın derim,bekleyin gelsin inceleyin biraz daha ucuzlasın ortalama bir fiyata eriştiğinde çokta gecikmeden almanızı öneririm. Bunun yanında ilk etapta HD-DVD’yi aklınızda bulundurmanızı önerebilirim çünkü daha ucuz olacağı su götürmez bir gerçek.HD-DVD için çokta yeni bir teknoloji kullanılmıyor yani DVD standartları üzerine kurulmuştur diyebiliriz durum böyle olunca maliyeti azaldığı için kullanıcıya yansımasıda o oranda oluyor.
Kolay gelsin…
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: